Fix and Ride is een samenwerking aangegaan met Tour de Vacance. Maandelijks verschijnt op MarmotteCyclo.nl een blogpost over de ontwikkelingen op het gebied van fiets en techniek. Hieronder treft u een overzicht van blogposts aan, die Roger Michielsen geschreven heeft.

Racefiets kopen: waar op letten?
7 maart 2017
Er is waarschijnlijk nog nooit zoveel keuze in fietssoorten geweest als vandaag de dag. De beginnende fietser ziet door de bomen het bos niet meer. Als je blanco een shop in loopt, dan weet je zo 123 niet wat je moet kopen. De meeste grote merken hebben diverse modellen met allemaal hun eigen karakteristieken. Een “one fits all bike” bestaat niet meer. Wat wordt het? Een aero-, race- of endurance fiets?
Lees meer…

Marmotte dag, ben je er klaar voor?
30 juni 2016
Daar sta je dan; klaar voor de start. Maar ben je er echt wel klaar voor? De basistraining tijdens de winter, de interval- en krachttraining in het voorjaar en de vele fietsuren zijn een belangrijke basis en helpen je naar het punt of die tijd waar jij wilt eindigen. Maar wat je als eventfietser moet beseffen, is dat de voorbereiding op de grote wedstrijddag zelf misschien nog wel belangrijker is dan al die gemaakte fietsuren.
Lees meer…

Zadelpijn voorkomen bij wielrennen
17 mei 2016
Waarschijnlijk heb je het zelf al eens ervaren; niet meer weten hoe je op het zadel moet gaan zitten van de pijn. Naar voor, naar achter, van je ene bil op je andere, weer staan, weer zitten, alles om die pijn te verlichten. Het perfecte zadel bestaat niet. Ieder persoon is anders en heeft een eigen specifieke anatomie. Uiteraard zijn er mensen die op elk zadel kunnen zitten. Echter één derde van de fietsers heeft last van zadelpijn. Ik vergelijk het vaak met de hoge hakken waar dames op lopen. Worden de hoge haken vaak gedragen, dan is het goed te doen. Maar worden ze af en toe gedragen, dan doen de voeten zeer.
Lees meer…

Triple of Compact crankstel in de Alpen?
24 maart 2016
Je hebt je doel weer gesteld, een planning gemaakt en de event-countdown ingesteld. Enthousiast en vol vertrouwen begin je aan je voorbereidingen en start je met de trainingen. Je investeert in wat nieuw materiaal of je verwent jezelf zelfs met een nieuw fiets. Maar met die geplande uitdaging ontstaat ook de vraag of je verzet wel toereikend genoeg is. Een goed getrainde fietser, die al een aardig fietsverleden heeft, kent zijn skills, weet hoe sterk hij is en wat hij nodig heeft. Maar ben je een beginnende fietser, die ook graag die grote cols wil bedwingen, dan moet je toch goed nadenken over hoe je je versnellingsratio gaat inrichten. Kies je voor dubbel, compact, semi-compact of een triple crankstel?
Lees meer…

Keramische lagers: zin of onzin?
9 maart 2016
Je hoort enthousiaste verhalen over keramische lagers. Vaak door mensen die ze zelf gebruiken. Bij de profs is het gemeengoed, maar wat is het echte verhaal achter de zogenaamde meerwaarde van keramische lagers? Is het extra geld waard? In deze blog duiken we daar eens dieper in. In het verre verleden heb ik ook diep in mijn buidel getast. Toen was de keramische lager pas op de markt. Een keramische trapas van FSA en keramische wiellagers voor mijn Crossmax wielen waren de buit. Na montage draaide het als een zonnetje. Ik was er blij mee.
Lees meer…

Handige materiaal tips voor fietsen in de winter
29 januari 2016
Het is één van de taaiste tijden van het jaar. Met de daling van de temperatuur daalt ook de motivatie om te gaan fietsen tot onder het vriespunt. Je moet over een flinke dosis discipline en fietsdrang beschikken om met het gure weer op de fiets te stappen. De dagen zijn kort, meestal nat en de temperatuur laat vaak te wensen over. Veel van ons gaan dan ook in de wintertijd naar binnen: denk aan de wielerbaan, schaatsen, spinning of op de indoortrainer. Maar de beste training gebeurt nog altijd buiten op de fiets, daar ontwikkel je de hardheid. Wat core-stability, kracht- of zwemtraining ernaast kan zeker geen kwaad. Wil je iets in het nieuwe jaar presteren, dan moet je vroeg in het voorjaar de basis gaan leggen.
Lees meer…

Racefiets banden; waar haal je winst?
24 december 2015
Het is ooit met 19mm begonnen. Toen was men er nog van overtuigd dat hoe smaller de band, des te harder je er mee kon fietsen. Hierna volgde voor een hele lange tijd 23mm breedte, terwijl 25 en zelfs 28mm nu steeds meer gezien wordt. Hoe kies jij je band voor je racefiets? Aan welke criteria moet de buitenband voor wielrenners voldoen? Koop je die op aanraden van je fietsmaatje, of omdat de band simpelweg mooi bij je fiets past? Bij het kiezen van een band op prestatie is de rolweerstand van de band één van de meest onderschatte factoren. Veel fietsers denken nog steeds hoe smaller en harder de band, des te beter dat hij rolt.
Lees meer…

Schijfremmen op de racefiets?
25 november 2015
Schijfremmen op racefietsen. Ik heb geen grotere technische innovatie gezien die geleid heeft tot zoveel commotie, sinds…laten we zeggen, toen Shimano met dat dingetje Di2 uitkwam. Natuurlijk wordt er veel gespeculeerd over het gebruik van discbrakes binnen het professionele peloton. En dan nog maar te zwijgen over alle fora waar er lustig op los geschreven wordt waarom wel en waarom niet. Iedereen heeft er wel een ongezouten mening over. Maar geloof het of niet, de schijfrem op de racefiets is in de toekomst de nieuwe standaard!
Lees meer…

Heeft jouw fiets wel de juiste maat?
25 oktober 2015
In deze blog wil ik jullie meenemen in de wirwar van fietsframes en maatvoering. Vroeger liepen de maten van een frame per centimeter op, waardoor de maatvoering nagenoeg perfect te benaderen was. Tegenwoordig is die uitgebreide keuze nauwelijks nog te vinden. Fabrikanten bedachten de slooping frames, waarmee ze met 5 à 6 framematen bijna alle wielerliefhebbers kunnen bedienen. Bij de exoten kun je nog wel terecht voor op maat gemaakte frames. Maar hoe weet je nu welk frame bij jou past? En waar moet je op letten als je een nieuw frame of fiets gaat kopen?
Lees meer…

Fiets en techniek
18 september 2015
De fiets en techniek zijn onlosmakend met elkaar verbonden. De evolutie van de fiets of soms eerder “de wil” van de fabrikant gaat snel. Van staal naar carbon en van buiscommandeurs naar elektronisch schakelen. Er is heel wat uitgevonden om de fietsende mens van gemak te voorzien. Toonaangevende magazines staan er vol mee. Vaak eerst getest in het profpeloton en na goedkeuring voorgesteld aan het grote publiek. Voor elke discipline gaan ingenieurs door het stof om de meest mooie, exotische en vaak in hun ogen “beste” onderdelen en/of materialen te ontwikkelen. Maar red je het alleen met de beste onderdelen of materialen? Nee, is mijn mening. Een goede fietstechnicus maakt het verschil.
Lees meer…